I över 40 år har han kämpat för IK Oddevolds bästa. Bjarne Svensson har provat flera olika uppdrag men alltid varit föreningen trogen.

– Oddevold är det sista jag tänker på innan jag somnar och det första jag tänker på när jag vaknar.

 När Bjarne Svensson kommer innanför dörren till Thordéngården ser han lite stressad ut. Flåsande ursäktar han sig för att vara några minuter sen. Han är klädd i arbetskläderna fortfarande och vill att vi sätter igång direkt. Vi slår oss ner i en stor sal i det moderna klubbhuset vid Fossum i Uddevalla.

 Det är den tiden på året då han som ordförande i IK Oddevolds fotbollsutskott har som mest att göra. Tiden från november till mars är – silly season – en period när kontrakt ska förhandlas med både nya och gamla spelare. Bjarne Svensson får telefonsamtal varje dag från agenter och spelare som erbjuder sig att spela för Oddevold.

 – De förstår inte att vi är en liten klubb med väldigt små resurser. När de får höra att vi i föreningen jobbar ideellt så tror de inte att vi är riktigt kloka. För några år sedan hade vi mejlkontakt med en amerikan som ville provspela. Utan förvarning dök han helt plötsligt upp en lördag eftermiddag och behövde någonstans att bo. Jag fick ringa en spelare i laget som bodde själv för att hysa in honom där. De trivdes bra ihop till en början men senare tog amerikanen hans plats i laget. Så kan det gå ibland.

 Under 60-talet spelade Bjarne ungdomsfotboll för Oddevold. När han skulle bli senior tog han ingen plats i a-laget och pappan som då var ordförande gav honom två valmöjligheter. Antingen fick han bli domare eller ungdomsledare. Valet föll på det senare och i 30 år tränade han killar från 5 till 18 år. Nästan dagligen stöter han på någon av sina gamla pojklagsspelare. Alla har minnen att prata om och ett som Bjarne minns väl är en turnering i Stockholm för 12-åringar. Han pekar på en av de största pokalerna i prisskåpet och berättar.

 – Vi vann turneringen och när vår lagkapten skulle lyfta pokalen så gick det nästan inte. Den var för tung. Jag hade en stenmarksmössa på mig under alla träningsmatcher den vintern. Eftersom vi vann alla de matcherna fick jag inte ta av mig mössan för killarna. Så under turneringen mitt i sommaren stod jag där i bar överkropp och stickad mössa. Jag blir ofta påmind om det när jag träffar någon från den årskullen.

 Efter alla år i ungdomsfotbollen blev Bjarne erbjuden att bli assisterande tränare för Oddevolds a-lag. Det var för cirka tio år sedan och han kunde inte tacka nej. Det blev två år på den posten och många erfarenheter rikare.

 – Det var en helt ny värld för mig. Stor press på resultat och många personer utifrån som hade synpunkter. De två åren är de enda jag har fått ersättning för. Jag var nog den billigaste ledare a-laget haft. Efter den perioden tog jag ett sabbatsår och satt på läktaren och skrek istället.

 Under sabbatsåret kom Bjarne i kontakt med fotbollsutskottet, där han än idag är aktiv. Efter att ordföranden i Oddevold hoppade av 2005 tog Bjarne över den posten också. I två år hade han det uppdraget men kände sig aldrig riktigt hemma.

 – Det var tufft. Man skulle ha sitt ord i alla frågor och vara föreningens ansikte utåt. Det var inte min grej och jag jobbade länge för att (nuvarande ordförande) Stefan Mattsson skulle ta över. När han gjorde det kunde jag ägna mig helt åt fotbollsutskottet.

 Nu har Bjarne Svensson hittat sin grej. Han trivs med att jobba tre till fyra kvällar i veckan med förhandlingar om kontrakt.

 – Visst har familj och barn kommit emellan några gånger men fotbollen har alltid varit mitt liv och Oddevold laget i mitt hjärta. Jag missar inga matcher, varken hemma eller borta men det är det värt. Jag är en människa som engagerar mig. På jobbet är jag fackligt ansvarig. Hade jag inte varit så intresserad av fotboll så hade jag kanske varit fackpamp, säger Bjarne Svensson med ett skratt.

 

Namn: Bjarne Svensson. Ålder: 61år. Yrke: Fastighetsskötare. Bor: Villa i södra Uddevalla. Familj: Sambo och två vuxna barn sedan tidigare äktenskap

 

Erik Weiefors

erik.weiefors@gmail.se