Bragi Bergsson i träningsmatch mot Sävedalens IF. FOTO: Tomas SandströmBragi Bergsson i träningsmatch mot Sävedalens IF. FOTO: Tomas Sandström
Bragi Bergsson i träningsmatch mot Sävedalens IF. FOTO: Tomas Sandström
Bragi Bergsson i träningsmatch mot Sävedalens IF. FOTO: Tomas Sandström

Vi traskar vidare med spelarintervjuer och här presenterar vi vårt senaste stjärnskott. Isländske (till hälften i alla fall) Bragi Bergsson.

Tjena Bragi! Hur är läget?

Tjenare, det är fint med mig! Ska precis sätta mig i bilen till Uddevalla för träning!

..och naturligtvis välkommen till Oddevold.

Tack ska du ha!

Berätta om dig själv som fotbollsspelare?

Jag är en löpstark innermittfältare som tycker om att delta i såväl offensiven som defensiven. Väldigt fin teknik och speluppfattning som toppas av en vass högerfot.

Vad vet du om din nya förening?

Känt till klubben länge men har egentligen inte vetat så mycket om den mer än att det är en ganska klassisk klubb som tidigare varit högre upp i seriesystemet. Första intrycket är också att det är en väldigt välskött och fin förening som rent organisationsmässigt nog är redo för spel högre upp. Väldigt familjär känsla på gården.

Känner du eller känner till några av dina nya lagkamrater?

Jadå det gör jag. Spelade med Sulejmen en kort sväng i IFK Göteborg, även Victor Edvardssen träffade man på nån gång där då han höll på att komma upp till U21 laget. Sedan så har jag hållit mig i form genom att spela futsal med Torslanda under vintern och där har jag också spelat med Victor och även Hampus Furublad. Sedan är det några fler man spelat mot några gånger genom åren.

Vad ser du mest fram mot denna säsong?

Jag ser fram emot ett lyckat år och att vara med i toppen och fajtas. Under åren som junior var jag van att vinna och vara i toppen men på seniornivå har det egentligen bara blivit bottenstrider och att spela i ”ingenmansland” så jag ser verkligen fram emot att förhoppningsvis vara med i en toppstrid.

Du har gjort några säsonger på Island. Vad tycker du är skillnaden på fotbollen där och här?

Det är en helt annan grej där borta, en helt annan typ av fotboll. Lite konstigt att det skiljer så mycket mellan länder, men spelet är mycket mer direkt och fysiskt. Det är mer försvarsinriktat och mycket vinns på fasta situationer. Sedan kan vädret ibland ställa till med problem då det kan blåsa rätt friskt och regn är inte ovanligt heller. Men överlag är det en väldigt rolig liga med mycket nationellt intresse och utrymme i media. Dessutom är kvalitén mycket bättre än vad många tror.

Av totalt 5 mål i Isländska klubbar kom i Europa League-kvalet. Hur var det att spela de matcherna?

Fantastiskt! Första omgången spelade vi mot HB Torshavn från Färöarna och i omgång två fick vi åka till Serbien och möta Röda Stjärnan inför 40.000 åskådare. En upplevelse jag aldrig glömmer.

Du har även lirat en del U-landskamper. Hur har tankar gått kring A-landslaget?

Det har alltid varit ett mål för mig. Det är trots allt lite lättare att komma med där än i det svenska trots att landslaget blivit mycket bättre på senare år. Många av de jag spelade med i juniorlandslagen var med i truppen nu under förra sommarens EM-slutspel så man har ju sett att det är möjligt. Lars Lagerbäck var faktiskt på gaisgården i somras innan EM och då frågade några lagkamrater hur långt ifrån jag var att komma med i EM-truppen. Han svarade diplomatiskt att de hade 35 man som de valde mellan och att jag inte var en av dem, och jag är inte närmare nu haha…. Men man har börjat släppa lite på det där målet med åren.

Målsättning med säsongen?

Det är att bli en viktig kugge i laget och att vara med att spela upp Oddevold till superettan. Drömscenariot.

Vi avslutar med några snabbar….

Vad har du i hörlurarna på bortamatcherna?

Är faktiskt inne i nån period nu när jag lyssnar på isländsk rap. Så hade det vart bortamatch idag hade det nog blivit nåt sånt.

Bästa fotbollsminne?

När jag avgjorde första omgången av Europa League-kvalet. Hade med oss 1-1 från hemmamötet och sedan i bortamötet i Färöarna fick vi en straff i 90e minuten. Missar jag så åker vi ut på färre gjorda bortamål, men som tur var gick den in. Kvällen blev sedan oförglömlig med firande mitt i Torshavn.

Bästa spelare du spelat mot?

Anders Svensson. Mötte Elfsborg i en träningsmatch med Gais på försäsongen 2015. Det var ju hans sista år som aktiv och jag kommer ihåg att man tänkte att han blir väl inget märkvärdigt att möta. Men oj vilka fötter. Han smällde krossbollar på läppen med både höger och väster under hela matchen. Klass.

Bäste spelare du spelat med?

Meritmässigt är det David James, den gamle engelske landslags keepern som jag också delade lägenhet med på Island. Var lite till åren då vi spelade ihop men man kunde ändå se kvalitén och vilken pondus han hade i straffområdet.

Sovmorgon eller tidigt pass i gymmet?

Vill vara duktig och säga ett tidigt gympass men sovmorgon låter lockande.

Vem i laget tar du med dig till en öde ö?

Ronny, materialaren. Känns som det kan bli rätt tråkigt på en öde ö, då passar Ronny bra att ha med sig. Han är alltid glad och verkar dessutom ha koll på läget så han kanske till och med kan snickra ihop nån båt och ta oss därifrån.

Vi tackar Bragi för pratstunden och hälsar åter välkommen till Sveriges vackraste förening!